top of page

Cyklostezka Bečva 19. – 25. 8. 2018   /neděle – sobota/

V letošním roce jsme výlet na kolech směrovali na Moravu a rozhodli se projet cyklostezku Bečva, to znamená Rožnovskou a Vsetínskou Bečvu a pak Bečvu od jejich soutoku ve Valašském Meziříčí k soutoku Bečvy s řekou Moravou.

V neděli ráno jsme se ze Sušice vydali na Moravu. Cestou jsme měli delší zastávku v Lipnici nad Sázavou, kde jsme měli objednanou prohlídku hradu. Lipnice nad Sázavou je spojena se jménem Jaroslava Haška. Po prohlídce hradu i Haškova rodného domu, pomníku a hrobu jsme již pokračovali do Valašského Meziříčí, kde jsme byli 4 dny ubytováni.

V pondělí jsme měli podle programu naplánovanou trasu při Rožnovské Bečvě

od vodní nádrže Horní Bečva do Valašského Meziříčí. Protože bylo krásné počasí, zůstali se někteří koupat přímo u vodní nádrže a ostatní se rozdělili do několika skupin. Většina jela na Pustevny a Radhošť, jiní rovnou přes Prostřední a Dolní Bečvu do Rožnova pod Radhoštěm, kde jsme navštívili krásnou Jurkovičovu rozhlednu a Muzeum valašské vesnice. Pak už všichni pokračovali do Valašského Meziříčí.

V úterý ráno jsme přejeli do Velkých Karlovic – Leskového, odkud jsme měli

naplánovanou trasu při Vsetínské Bečvě do Vsetína. Ve Velkých Karlovicích jsme si prohlédli barokní dřevěný kostel, kapli sv. Huberta, dřevěné sochy postav různých řemesel v životní velikosti, Karlovské muzeum. Některá skupina cyklistů si trasu prodloužila na vrch Soláň, jiná na rozhlednu Miloňová. Cestou do Vsetína byla ještě před Novým Hrozenkovem zastávka na koupání u jezera Balaton.  Někteří cyklisté pokračovali po trase dalšího dne až do Valašského Meziříčí.

Ve středu jsme se vrátili do Vsetína a pokračovali při Vsetínské Bečvě do Valašského Meziříčí. Nejprve jsme si prohlédli město Vsetín i zámek a pak jsme již vyrazili na trasu. Zdatnější skupina ještě navštívila rozhlednu „U Holáňů“ za obcí Pržno. Všichni si pak prodloužili trasu k vodní nádrži Bystřička, kde jsme si užili koupání a pokračovali do cíle třetího dne – Valašského Meziříčí.

Ve čtvrtek jsme měli naplánovanou trasu při řece Bečvě z Valašského Meziříčí do Lipníku nad Bečvou, kde jsme byli ubytováni další 2 dny. Při výjezdu z Valašského Meziříčí jsme se zastavili u soutoku Rožnovské a Vsetínské Bečvy. Cestou do Lipníku n. B. někteří navštívili známou hranickou propast nebo Zbrašovské aragonitové jeskyně u Teplic nad Bečvou…

V pátek jsme vyjeli na poslední trasu při Bečvě z Lipníku nad Bečvou k soutoku

Bečvy s řekou Moravou a do Tovačova. Nejprve ještě někteří jeli na hrad Helfštýn, kde se každoročně koná celosvětová kovářská soutěž. /Letos 24. – 26. 8./ Pak už jen cyklostezka, návštěva vesnice poničené povodní – Troubky, soutok Bečvy s Moravou a Tovačov se zámkem a věží, ze které byl krásný výhled. Z Tovačova jsme se vrátili do místa ubytování – do Lipníku nad Bečvou.

V sobotu jsme již namířili směr do Sušice. Cestou jsme ještě měli zastávku v Kroměříži – prohlídka Arcibiskupského zámku, Podzámecké a Květné zahrady.

Celkově bychom mohli hodnotit tento náš výlet jako vydařený s pěkným

počasím. Každý účastník si zvolil trasu dle svých možností a sil.

Velké poděkování patří našim mužům, kteří nakládali a vykládali kola, protože

bez jejich pomoci bychom se neobešli.

Jsme rádi, že jsme se všichni ve zdraví vrátili do Sušice. Tak zase někdy příště……

A.Š.                                                                  

bottom of page