top of page

Vysoké Tatry  12. – 19.8.2023

​Letošní, třetí vícedenní a druhý týdenní, autobusový zájezd jsme uskutečnili po 8-mi letech do Vysokých Tater, kdy mnohé z účastníků se jeli rozloučit s těmito krásnými Slovenskými velehorami. V ranních hodinách jsme vyjeli plně obsazeni autobusem a v pozdních odpoledních hodinách jsme dorazili na místo našeho ubytování v penzionu Rogallo v Mengusovcích. V průběhu celého týdne jsme prochodili jak kratší tak i delší klasické trasy tímto krásným pohořím : Popradské pleso – Rysy – Velké Hincovo pleso – Štrbské pleso, Skalnaté pleso – Lomnický štít, Hrebienok – Zámkovského chata – Téryho chata, Skalnaté pleso – Velká Svišťovka – Zelené pleso, Stezka v korunách stromů Bachledka – Levoča, Velké Biele pleso – Chata Plesnivec. Celý týden se nám podařilo počasí, zejména jsme se konečně dočkali výhledů z Lomnického štítu, kam jsme museli mít dopředu objednanou jízdenku. Každý večer jsme uplynulý den hodnotili buď v některé z místních restaurací nebo při večerních zpívaných.Text Petr Čonka, foto Mirka Švíková, Jiřka Paučíková, Dáša Dvorská apod.

Výlet k sousedům za podzimními krásami horských Schachten​​V sobotu 7.10.2023 odbor Klubu českých turistů v Sušici pořádal další pěší výlet s podporou autobusu Vichrtour do německé části Šumavy zejména s poznáním slatí a tzv. horských pastvin Schachten. Jde o bývalé horské pastviny, ilegálně vykácené za účelem získání místa pro pastvu dobytka. Přitom byly v terénu ponechány jednotlivé stromy jako opěrné body. Autobusem jsme přes hraniční přechod Železná Ruda-Alžbětín dojeli do Buchenau odkud po značených cestách jsme vyrazili lesem na splavovací nádržku Hirschbachschwelle a dále přes Zwieselter Filz na jednotlivé horské pastviny - Kohlschachten, Almschachten, Verlorener Schachten atd. Na konci slatí je se občerstvili u jezírka Latschensee. Okruhem jsme došli k nádrži Trinwassertalsperre Frauenau, kde jsme se potkali s druhou skupinou, která si obešla pouze tuto nádrž a okolí. Celkem 31 turistů si výlet a příjemné počasí nádherně užili a poznali nádherné podzimní barvy naší Šumavy.​Text a foto Petr Čonka.

Okolím Kolince

V sobotu  1.7.2023 pořádal Odbor Klubu českých turistů v Sušici jednodenní pěší výlet okolím Kolince. Na nádraží se nás sešlo celkem 11 turistů. Vlakem jsme ze Sušice dojeli do Kolince, kde na nás již čekala Jana, která nás provedla po cestách v okolí Kolince. Prošli jsme Medvědí stezku, navštívili jsme kříž u Velkého kamene, vrchol Vidhoště, kamennou sochu Medvěda, kamennou sochu Hada, U obrázku a při cestě zpět jsme minuli židovský hřbitov u Kolince. Výlet se nám moc líbil, počasí nám přálo.                             Text a foto Petr Čonka

Tradiční rodinný výstup na Svatobor

V neděli 21.5.2023 odbor Klubu českých turistů v Sušici ve spolupráci s městem Sušice a Sirkusem pořádal tradiční rodinný výstup na vrch Svatoboru v rámci Sušických slavností 2023. Start byl na náměstí v Sušici, pro méně pohyblivé byl na nábřeží připraven malý autobus. Z náměstí vyšla mezinárodní skupina (dva Poláci, 2 Slováci a Češi) v 11 hodin za účasti manažera Destinace Sušicka Pavla Javorského značenými i neznačenými cestami okolo starého vodojemu, úbočím Svatoboru až na vrchol Svatoboru. Někteří šli rovněž klasickou cestou od kapličky po hadí stezce, dokonce se tohoto výletu zúčastnili i cyklisté. Od 13 hodin hrála skupina Štreka a byl rozdělán oheň k opékání vuřtů. Počasí i výstup se vydařil a tak byly zakončeny Sušické slavnosti.

Text a foto Petr Čonka.

Letní sraz turistů v okolí Bělé nad Radbůzou

V sobotu  17.6.2023 pořádal Odbor Klubu českých turistů v Sušici jednodenní autobusový zájezd na letní sraz turistů v Bělé nad Radbůzou. Po přijetí do Bělé nad Radbůzou jsme se zaregistrovali, občerstvili a přejeli ke Karlově Huti, odkud větší část vyšli na pěší výlet přes bývalý Waldorf, rozc. Pod Pleší, bývalou rotu Václav na rozhlednu Böhmerwaldturm na vrcholu Ebene. Dále jsme po občerstvení pokračovali přes zříceninu Reichenstein do Stadlernu, kde na nás čekal autobus. Druhá skupina přejela autobusem do Stadlernu a odtud vystoupali na rozhlednu Böhmerwaldturm na vrcholu Ebene a zpět. V odpoledních hodinách jsme se vydali autobusem zpět do Sušice. Výlet a příjemné počasí jsme si užili.

Text a foto Petr Čonka

WELCOME

bottom of page