top of page

23.6. Libín/Prachatice

Dobrý den (ahoj),

ve středu 23. 6. 2021 jsme se zúčastnili autobusového výletu sušických turistů. Nejprve jsme šli po modré TZ ze Sedýlka velmi pohodlnou 2 km trasou k rozhledně Libín. Byla zahalena v mlze. Stejnou cestou zpět k autobusu jsem pozorovala dva lišejníkovce černé, z rostlin kvetoucí podbělici alpskou a odkvetlou dřípatku horskou. Popovezli jsme se autobusem k Lázním sv. Markéty, kde jsme viděli místo, kde se kříží 14. poledník s 49. rovnoběžkou. Sešli jsme po červené TZ do Prachatic. V restauraci Almara na náměstí jsme se dobře najedli i za dobrou cenu. Pak jsme absolvovali kratší poutavou prohlídku města s panem Pavlem Fenclem:

Do Prachatic se vozila sůl z Pasova po Zlaté stezce od roku 1010 do začátku 18. století. Jeden kůň uvezl dvě prostice, každá o 65 l soli. Rožumberkové vlastnili Prachatice od roku 1501 do roku 1601.

Nová radnice je z roku 1903, je na ní nahoře patronka města Prachaticie, pod ní socha obchodníka a vojáka. Kašna na náměstí má tu zajímavost, že pokud se poničí socha v ní, padne vláda, což se skutečně stalo vládě M. Topolánka. Stará radnice je z roku 1571. Je na ní mimo jiné tento český nápis: "právo se k pavučině přirovnává, kterou brouk prorazí, muška zůstává".

Pobyt Mistra Jana Husa v Husově domě je nedoložený a sporný.

Kostel sv. Jakuba Staršího, apoštola, je gotický, ale dostavoval se i později. Činnost Jana Žižky viz fotka "z historie".

Prachatickým rodákem je biskup Jan Nepomuk Neumann (narozen 1811), misionář v Americe, svatořečen byl v roce 1977.

Došli jsme dále na parkán - prostor mezi vnějším a vnitřním opevněním.

Prachatice byli 1. město v republice s územním plánem z roku 1955.

Okresním městem byly od roku 1850.

V roce 1977 mělo město 10000 obyvatel.

Navštívili jsme cukrárnu na náměstí. Zájemci vylezli na kostelní věž.

Při procházce městem jsem nalezla jednu skalnici kýlnatou a příliš vysoko na zdi byla trávnička luční (Rivula sericealis), která nešla vyfotit.

Výlet se mi velmi líbil.

Pozdrav posílá Eva Legátová s rodiči

bottom of page